Що відомо про розслідування побиття утримуваних у Кропивницькому СІЗО

13/02/20 10:02 Суспільство

Генеральна прокуратура України відкрила кримінальне провадження за фактом побиття 16 грудня 2019 року утримуваних у Кропивницькому слідчому ізоляторі. Про це повідомляє Центр медіарозслідувань «Прозоро» із посиланням на ухвалу Печерського райсуду Києва про надання дозволу на вилучення речових доказів, передає МК.

23 грудня ГПУ розпочала провадження за ч. 2 ст. 365 КК України (перевищення влади). У прокуратурі взяли до уваги інформацію зі ЗМІ про 25 постраждалих, з яких двоє мають поранення від гумових куль. Досудове розслідування здійснюють слідчі Центрального апарату Державного бюро розслідувань.

ГПУ витребувала схеми розташування сигналізацій у СІЗО, камери спостереження, інструкції персоналу, записи з камер відеоспостереження за період з 15 по 23 грудня 2019 року, графіки планових обшуків, накази на введення груп швидкого реагування, запровадження спецрежиму та ін.

Суд також дозволив вилучити медкарти 55-х утримуваних. Це особи віком від 20 до 30 років.

Крім цього, на наш запит у прокуратурі Кіровоградської області повідомили, що за матеріалами перевірки подій в СІЗО внесли відомості до ЄРДР за статтями «перевищення влади» і «службова недбалість». Досудове розслідування здійснюють слідчі Територіального управління ДБР, що у Миколаєві.

Станом на 9 січня до прокуратури області надійшло 15 звернень щодо побиття утримуваних працівниками ДКВС України.

У прокуратурі додали, що ініціювали звільнення із займаних посад усього керівного складу ДУ «Кропивницький слідчий ізолятор». Втім, судячи з інформації в Держреєстрі, чинний керівник установи не змінився.

Що ж до утримуваного Арсена М., якого звинувачують у підбурюванні до бунту й побиття психологині, після цих подій його перевели до Темнівської виправної колонії № 100 (Харківська обл.). Він перебував у СІЗО з літа 2018 року за звинуваченням у вбивстві біля клубу «Вельвет» у 2016 році учасника АТО.

Тепер йому інкримінують вчинення злочину, передбаченого ч.2 ст.345 ККУ (погроза насиллям працівнику правоохоронного органу). Обвинувальний акт за цією справою 5 лютого спрямовано до Ленінського райсуду.

Підготовче засідання у справі мало відбутися у Ленінському суді Кропивницького 12 лютого. Як повідомили нам у пресслужбі суду, його відклали у зв’язку з неявкою з невідомих причин основного захисника.

У суді додали, що на одне з судових засідань йому призначили захисника з Центру надання безоплатної правової допомоги, запобіжний захід тримання під вартою продовжили на 60 днів.

Нагадаємо:

  • Державна кримінально-виконавча служба заявила про бунт у СІЗО та запровадила спецрежим;
  • За версією посадовців, один з утримуваних ударив психологиню закладу та підбурював інших до непокори через перевезення його до іншого ізолятору;
  • До СІЗО прибули групи швидкого реагування, провели обшук, вилучили заборонені предмети;
  • Згодом правозахисники та адвокати заявили про катування утримуваних. Тілесні ушкодження зафіксували у майже сотні людей. Підтвердились факти використання скотчу для фіксації ув’язнених, побиття неповнолітніх та осіб з інвалідністю.
Джерело: 
Мій Кіровоград