Між Крутами та Холокостом: здатність боротися за націю та свою ідентичність

29/01/20 01:01 Публікації

День пам'яті жертв Холокоста плавно перетікає у День пам'яті Героїв Крут. Кінець січня завжди в Україні тривожний.

Не писала про Холокост, бо боляче.

Українці всю частину своєї історії жили поруч з євреями - було багато різного: і дружба, і зрада, і переслідування, і єврейські загони в лавах армії батьки Махна та єврейські лікарі, які рятували в Одесі Романа Шухевича. Було все.
Коли починаєш копати історію, стільки всього дізнаєшся.

Наприклад, в Одесі український національно-визвольний рух фактично виріс на початку ХХ століття з єврейського спротиву. Пам'ятаєте історію з погромами у 1903-1905 роках - В Одесі були страшні погроми - чорносотенці громили єврейські крамниці та квартири, вбивали людей - навіть дітей та жінок. Тоді єврейська молодь створила тут свою самооборону, щоб охороняти своїх від російських імперців.

Радянська історія визначає "Бунд" комуняцькою організацією. Але це не так. Після Лютневої революції Бунд був не за більшовиків, а приєднався до меншовицької партії, підтримував Тимчасовий уряд і виступав проти більшовиків. В роки української революції керівники Бунду входили до складу Центральної Ради та її органів, а пізніше Директорії. 1 вересня 1919 року в Кам'янці-Подільському пройшла конференція єврейської партії "Об'єднаний Бунд", яка висловилась за підтримку самостійної України, боротьбу проти більшовиків та Денікіна.

З Одеси почалося відродження держави Ізраїль (читаємо уважно про Зеєва Жаботинського та його твори), в Одесі жив і працював видатний борець за незалежність України Іван Липа, який потім був комісаром Одеси від Центральної Ради та міністром УНР. До речі, Іван Липа тут лікував хворих та навіть побудував у Дальнику лікарню.

Його син Юрій Липа, який народився в Одесі, був ідеологом українського національно-визвольного руху. Його "Призначення України", "Чорноморська доктрина" та "Розподіл Росії" мають бути програмними для кожного українського школяра. Юрія Липу замордували кати НКВС у 1944-му.

Між Крутами та Холокостом - мала відстань. І вона має назву - ідентифікація. Ти відчуваєш себе вільною людиною - тоді ти розумієш національно-визвольний рух, ти здатний відстоювати свою свободу та незалежність.

А якщо не відчуваєш - сиди совковим щуром у норі між холодильником і телевізором. І не варнякай. Так здохнеш.

Алена Балаба

Джерело: 
Мій Кіровоград