У Кропивницькому відкрили ювілейну експозицію в обласному художньому музеї

23 січня 2020 року в Кіровоградському обласному художньому музеї розгорнуто експозицію до відзначення 55-річчя від дня народження краєзнавця, історика, художника, громадського діяча, сценографа, професора театрального мистецтва університету Райєрсон (Торонто, Канада) Павла Босого, інформує Трибуна за поовідомленням Олени Степанок – зав. відділом науково-просвітницької роботи Кіровоградського обласного художнього музею, передає МК.

В ювілейній експозиції представлені роботи та матеріали з фондового зібрання обласного художнього музею: живописні роботи «Гамлет. Мишоловка» (1986)  та «Морський пейзаж» (1990), які автор передав під час відкриття персональної виставки – «Ретроспективи творчості сценографа Павла Босого» 9 грудня 2003 року до фондів музею.  Також представлені авторські художні фотографії «Майстер-клас на Хуторі Надія», «Балет на вокзалі м. Торонто» та «Острів скарбів», документально-архівні матеріали, які висвітлюють творчий шлях Павла Васильовича Босого. Статті про театр, дослідницькі краєзнавчі публікації, переклади англомовних п’єс українською та російською, літературно-сценічні адаптації.

  Павло Васильович Босий народився 23 січня 1965 року в м. Могилів-Подільському Вінницької області. З 1967 року разом з батьками мешкав у  Кіровограді. З 1974 по 1981 рр. навчався у Кіровоградській дитячій музичній школі № 1 імені Г.Г Нейгауза по класу фортепіано. У 1986 закінчив історичний факультет Кіровоградського державного педагогічного інституту ім. О.С.Пушкіна  та отримав диплом (з відзнакою) спеціаліста, викладача історії і суспільствознавства.

  Павло Босий з 1986 по 1995 роках працював у Кіровоградському обласному краєзнавчому музеї на посадах: старшого наукового співробітника, заступника директора з наукової роботи та директора музею. Сфера творчих інтересів включала історію мистецтв, історію театру, геральдику, дизайн музейних експозицій.

З 1985 року Павло Босий співпрацював зі студентським театром «Резонанс» Кіровоградського державного педагогічного університету імені Володимира Винниченка та Кіровоградським театром оперети як художник-постановник, працював з режисерами В. Дейнекіним, М. Левандовським, Т. Корнієць.

У 1989-2010 роках – Павло Босий брав участь в організації виставки: середньовічної зброї, міської археології, реставрованих експонатів, історії Голодомору в Центральній Україні, історії інтелігенції дев’ятнадцятого століття, сучасної історії Центральної України, історії британських промисловців у Кіровограді, історії українського класичного театру, етнографії, декілька фотовиставок (Кіровоградський обласний краєзнавчий музей), реорганізатором постійно діючих експозиції меморіальних музеїв Юрія Яновського, Володимира Винниченка, Івана Тобілевича та Музею історії української хореографії.

У 1990 – 1995 роках – депутат Кіровоградської міської ради.

У 1991 році світ рампи побачила перша вистава (сценографія, костюми, світло та костюми) проєкти Павла Босого в Кіровоградському академічному обласному музично-драматичному театр ім. Марка Кропивницького «Як наші діди парубкували» (постановка М. Барського). В театрі Кропивницького Павло Босий разом з режисерами М. Барським та М. Гороховим здійснив сценографічні проєкти (вистави за п’єсами Мольєра і Винниченка, Зощенка і Кальмана) з режисером М. Ілляшенком «Тригрошову оперу» Брехта. Співпрацював зі студентським театром «Рампи» Консорціуму СПА та КІК  «Педагогічна Академія», де працював над виставами за п’єсами Шекспіра, Жене, Чехова, Іонеску, Уайлда як режисер і сценограф.

У 2000-2002 роках Павло Босий стажувався в аспірантурі New School University в Нью-Йорку а також працював дослідником з педагогіки, у аспірантурі  Огайського університету навчався за спеціальністю «Театральний дизайн і технології» за спеціальністю «сценографія» (стейдж – дизайн, костюм, театральне світло), у 2004 році Павлу Босому присвоєно ступінь MFA п.

Сценографія до мюзиклів та до вистав за творами Шекспіра, Мольєра, Гоголя, Винниченка, Чехова, сучасної драми, класичної оперети у Кіровоградському академічному обласному музично-драматичному театрі ім. Марка Кропивницького, Волинському академічному театрі ляльок, Полтавському академічному театрі ляльок, Одеському театрі юного глядача; Plowshares Theatre Company, Michigan; Jewish Ensemble Theatre, Michigan; Meadowbrook Theatre, Michigan; Take Wing and Soar, NYC; the New York International Fringe Festival, The Cherry Lane Theatre; Perishable Theatre, Rhode Island; Texas Shakespeare Festival; Sanford Meisner Theatre, NYC; Театральному фестивалі «Вересневі самоцвіти», Кіровоград; Кіровоградському театрі оперетти; University of San Diego, California; Oakland University, Michigan; West Virginia University; театрі «Маленький Глобус», Кіровоград; Ohio University School of Theatre; Riga Gender Playhouse, the University of Latvia; International House Actors Playhouse, NYC; Театрі-студія «Рампа», Кіровоград; Lakes Region Summer Theatre, New Hampshire; Ohio Valley Summer Theatre. 

Павло Босий відзначений багатьма нагородами, зокрема: двома преміями професійної асоціації SETC за проєкт до шекспірівського «Генріха V» (2003), дипломом Південно-Східної театральної конференції (США) за стейдж-дизайн і костюми до вистави Хенрі V за Шекспіром (2003); нагородою учаснику виставки «Кламбейк Мінг Чо Лі», Нью-Йорк, США (2004); дипломом учасника Форуму молодих дизайнерів на з’їзді Інституту театральних технологій (USITT), (2004); дипломом Міжнародного театрального фестивалю «Драбина» у Львові як режисер і сценограф (2004), нагородою театрального фестивалю «На крилах кохання» (2004), дипломом Міжнародного театрального фестивалю «Драбина» у Львові, як сценограф травма – комедії за мотивами Беккета «Чекаючи на Гада», вистави театру «Маленький Глобус» (2006);  нагородою Kennedy Center American College Theatre Festival Urinetown, за  стейдж дизайн вистави Оуклендського університету (Мічиган, США) (2006 ); дипломом Міжнародного театрального фестивалю «Драбина» у Львові,  за режисуру та сценографію до вистави «Королева Лір» театру «Маленький Глобус» за мотивами Шекспіра (2007); лауреат щорічної нагороди Оуклендського університету у сфері творчої роботи викладачів (2008).

 Павло Босий був учасником Празького квадрієнале, (сценографія до Саломеї за Ріхардом Штраусом і до Хенрі V за Шекспіром  були відібрані для освітнього розділу експозиції США) (2007);

У 2010 році був запрошений Почесним гостем Міжнародного фольклорного фестивалю мистецтв «Перекотиполе» в Кіровоградській області.

Викладацька діяльність Павла Васильовича має велику географію:

З 2014 року по сьогоднішній день професор сценографії театральної школи університету ім. Еджертона Райєрсона, Торонто, Онтаріо (Канада);

2009 – 2012 – Університет Сан-Дієго (Каліфорнія, США);

2005 – 2009 – Оуклендський університет (Мічіган, США);

2004 – 2005  –  Університет Західної Вірджинії (США) ;

2002 – 2004 – Огайський університет (США);

1997 – 2002  –  освітній консорціум Педагогічна академія – Інститут комерції, (Кіровоград, Україна), проректор із зовнішніх зв’язків, викладач;

1999 –  Кіровоградський хореографічний ліцей (за сумісництвом);

1995 – 1997 – Кіровоградський національний технічний університет

1989 – 1990 – Кіровоградське музичне училище (за сумісництвом);

1998 – 2010 –  Студентський театр «Маленький Глобус», художній керівник і сценограф (за сумісництвом). 

Павло Босий є членом Всеукраїнської спілки геральдистів і американських театральних професійних спілок SETC та USITT.Associated Designers of Canada (ACD), Міжнародої асоціації лялькарів, American Association of University Professors, а також він є один із засновників англомовного  «The Little Globe Theatre».

Упорядник книг: «Кунсткамера Олександра Ільїна», «Іноземні підприємці в Україні. За документами меморіального архіву Роберта Ельворті» (1999), буклету «Вулиці старого Єлисаветграду» (1991).

Роботи Павла Босого експонувалися на персональних виставках в Україні і США. Персональні виставки сценографії, олійного живопису і графіки: 1987, 1988, 1994  –  Кіровоград; 2000 – Нью-Йорк; 2002 р. –  Ітака, штат Нью-Йорк; 2003 р. –  обласний художній музей, м. Кіровоград, Україна, 2015 рік, обласний художній музей, м. Кіровоград; 2017 рік, обласний художній музей, м. Кропивницький; 2018 рік, обласний художній музей, м. Кропивницький.

У фондовому зібранні художнього музею зберігаються численні афіші, буклети, відеозаписи та фотосвітлини популярного проєкту «Театр у музеї» започаткованого музеєм в 2011 році спільно з Юрієм Жеребцовим та Павлом Босим. Павло Босий здійснював сценографію до моно вистав Ю.Жеребцова.

Окрім виставок в стінах обласного художнього музею за ініціативи Павла Васильовича відбувалися різнопланові просвітницькі заходи: семінари, фести, публічні лекції, круглі столи, творчі зустрічі. Найбільш знаковими для музейної спільноти стали: публічна лекція «Музеї Торонто: взаємовплив будинку і колекції» (2016),круглий стіл «Електронний облік фондів: від міфів до реальності» (2017), одноденний фестиваль «Музейний міні – фест з Павлом Босим» та публічна лекція «Це горде слово КУРАТОР» (2018). 

Співробітники художнього музею вдячні за багаторічну дружбу, спільні культурологічні проєкти! Бажаємо натхнення!

Виставку можна відвідати до кінця січня.

Джерело: 
Мій Кіровоград