Столичні науковці шукають пороховий погріб на Фортечних Валах у Кропивницькому

Про це йдеться в сюжеті телеканалу UA:Кропивницький, передає «МК»

На Фортечних Валах у Кропивницькому за міською лікарнею шукають пороховий погріб, - розповідає місцевий археолог Валентин Собчук.

На ці археологічні дослідження з міського бюджету виділили 69 тисяч гривень, зазначила керівниця управління містобудування та архітектури Ірина Мартинова. Каже –роблять це для збереження Фортеці Святої Єлисавети як культурної пам’ятки 18-го століття та мають за мету зробити її туристичною візитівкою міста.

Керівник групи дослідників кандидат геологічних наук КНУ імені Шевченка Руслан Хоменко розповідає, що за допомогою спеціального приладу пропускають струм через землю, і, чим більша відстань між електродами, тим глибше проникає сигнал, таким чином дослідники отримають картину розрізу грунту за допомогою електричного опору і зможуть "побачити" погріб, де зберігали боєприпаси. "Якщо це будівля і має свої стіни, то буде підвищений опір", – говорить він. 

За плюсової температури цього тижня розпочнуть розкопки невеликих ділянок.

Фортеця Святої Єлисавети побудована в 1754 році. Складалася з утвореного земляними валами шестикутника. Використовували фортецю для оборони.

Джерело: 
Мій Кіровоград