Озброєний і нестабільний

19/09/19 10:09 Публікації

Поки ми спали, поліція мала висунути підозру в підготовці теракту чоловіку, який вчора спричинив колапс в Києві через перекритий заради нього міст метро. 

42-річний уродженець Фороса Олексій Белько, як відомо, вчора по обіді влаштував стрілянину на мосту, перебуваючи в машині повній зброї та неадекватному стані. Він погрожував підірвати міст, вимагав зустрічі зі своєю дівчиною, вправно збив спостережний поліцейський дрон, а надвечір без жодного пострілу здався спецпідрозділу КОРД, який приїхав до нього на броні з українськими прапорами. Унаслідок успішної та практично ювелірної спецоперації Белька було затримано. 

За нашими даними, чоловік є учасником бойових дій, але нещодавно його вигнали зі спецназу за наркоту. Незадовго до цього, він на кілька днів самовільно втік з розташування частини з метою "вирішення особистих побутових проблем", за що отримав 7 діб гауптвахти. Кілька місяців тому Белько добровільно здав кіло вибухівки, однак, попри погрози щодо підриву, на мосту в машині затриманого її не знайшли. Натомість знайшли тубус від гранатомета, нарізний карабін, пістолет і мисливську зброю.

У зв'язку з ситуацією, вчергове нагадуємо, що війна триває з 2014-го року, а Україна запровадила  державну програму щодо психологічної реабілітації та соціальної адаптації ветеранів лише наприкінці 2018-того. І ще донедавна людьми з понівеченим війною життям цікавилися, переважно, лише їхні родичі, побратими та волонтери. Поліцейські психологи мали оглянути затриманого і не дивно, якщо в нього виявлять ознаки посттравматичного синдрому. 

Таких ветеранів по країні - тисячі і в багатьох з них є зброя. І повертатися їм у мирне життя потрібно допомагати, причому робити це треба разом і злагодженно.

А, ну і до речі, джерела кажуть, що затриманий на допиті говорив щось про свою незгоду зі  "здачею країни". У зв'язку з чим знову виникає запитання: так а шо там формула Штайнмайєра? Уже затвердили чи ще нє?

THE NEWSROOM

Джерело: 
Мій Кіровоград