В «Обленерго» пояснили, як перераховуватимуть авансові платежі підприємств новому постачальнику

26/12/18 10:12 Економіка

Як повідомляв «Без купюр», із переліку пoслуг, які надає ПрАТ «Кірoвoградoбленергo», виключають пoстачання електричнoї енергії. Кoмпанія надаватиме пoслугу лише з її рoзпoділу.

Пoстачання електричнoї енергії населенню і підприємствам з 1 січня 2019 рoку здійснюватиме ТOВ «Кірoвoградська oбласна енергoпoстачальна кoмпанія» (ТОВ «Кіровоградська ОЕК»).

І хоч в офіційних запевненнях представників компаній йдеться, що ні для побутових ні для непобутових споживачів електроенергії ці зміни не спричинять додаткових проблем, на практиці, як розповіли «Без купюр»  підприємці, це не так.

Оскільки на відміну від побутових споживачів, юридичні особи” здіснюють передоплату за замовлені обсяги електроенергії”,  тобто сплачують за неї наперед,  сьогодні сплачені за січень авансові кошти «зависли» на рахунках «Кіровоградобленерго».  І підприємства мають повторно здійснити авансові платежі за січень новому постачальнику електроенергії – ТОВ «Кіровоградська ОЕК».  У разі ж прострочення платежів, їм загрожують штрафи у сумі подвійної облікової ставки НБУ, чинної на день прострочення, за кожен день прострочення, без обмеження періоду її нарахування до дати повної оплати.

Підприємці скаржаться, що про вказані зміни дізналися постфактум, отримавши відповідні договори про зміну енергопостачальної компанії вже після того, як проплатили чималі аванси на рахунки «Кіровоградобленерго».  Тож були змушені терміново шукати додаткові кошти, щоб заплатити ще  й ТОВ «Кіровоградська ОЕК».  Нашим співрозмовникам це “вилилося” в додаткові 80-100 тисяч гривень.  Що вже говорити про значно більші підприємства.

У прес-службі «Кіровоградобленерго» нам повідомили, що механізм перерахунку сплачених підприємцями коштів новому постачальнику розроблений, але почне діяти з нового року. І для цього непобутові споживачі повинні звертатися до “Кіровоградобленерго”

«У січні 2019 року за зверненням споживача та після укладання тристоронньої угоди між споживачем, ПрАТ «Кіровоградобленерго» i постачальником електричної енергії, кошти перерахують з рахунку ПрАТ «Кіровоградобленерго» на рахунок постачальника електричної енергії»,– йдеться у роз’ясненні.

Також, згідно з постановою НКРЕКП від 11 грудня, з нового року для юросіб зростають тарифи.

Так, скажімо, промислові споживачі потужністю до 750 кВа кл.2 платили за тарифом 2,429120 грн за кВт/год, тепер – 0,81845 грн – за розподіл і 1,824700 грн – за електроенергію. Тобто, з 2,42 грн тариф підскочив до 2,64 грн. З ПДВ це подорожчання на 29 копійок.

Водночас для побутових споживачів тариф не змінюється.

Підприємці, яким у грудні довелося двічі оплачувати послугу, скаржаться на неорганізованість процесу. Мовляв, спершу варто продумувати механізми, а потім впроваджувати зміни.

Нагадаємо, реорганізація ринку енергопостачання передбачає поділ усіх обленерго на окремі організаційні структури, одна з яких займатиметься передачею електроенергії та підключенням нових споживачів, інша – продажем електроенергії клієнтам. Реформою передбачено, що на ринку з’являться нові продавці електроенергії, він стане конкурентним, а обленерго втратять своє монопольне становище.

 

 

Джерело: 
Мій Кіровоград