У Світловодську звучав «Болгарський рок»

Нещодавно у Світловодську з успіхом пройшов перший виїзний концерт представників болгарської діаспори з Дніпра, пише "Утренний город". Цей захід під назвою «Болгарський рок» мені анонсував у телефонній розмові керівник та ідейний натхненник культурного осередку болгар у Дніпрі Володимир Стафідов. Це відомий поет і перекладач, який не лише часто буває на Кіровоградщині, а й друкується на сторінках «Первой городской газеты» з легкої руки поетеси-болгаролюбки Антоніни Корінь.

Згодом голова об’єднання болгар Кіровоградщини «Нашіте хора» Сергій Осадчий особисто запросив мене на цей концерт, додавши: це спільний проект кропивничан та дніпровців до 140-річчя звільнення Болгарії від турецької навали.

Втім, це не перша спроба презентувати широкому загалу тематичну виставку з репродукцій відомих художників, а також виступ молодого в усіх відношеннях колективу «Вълшебни цигулки»(«Чарівні скрипки»). Виставка пересувна й постійно подорожує Україною. Її бачили мешканці Помічної, Кропивницького, Болграда та інших міст. «Вълшебни цигулки» прихздили до Кропивницького минулої весни на Єврофест.     

«Чарівні скрипки» - це колектив, створений при болгарському культурному центрі на початку року, складається з чотирьох хлопчиків та дівчинки. Майже всі вони брати й сестри з однієї родини. Наймолодшій артистці чотири роки, найстаршому – дванадцять. Керують ансамблем досвідчені педагоги Віра Акіньшина та Борис Борисов. За короткий термін діти, які раніше не займались музикою, опанували гру на скрипці та доволі впевнено тримаються на сцені.

Наставники юних музикантів підібрали яскраві твори та сценічні костюми у стилі бременських музикантів. Тож виглядали вони цілком переконливо й викликали симпатії публіки.

Проходив концерт на літньому майданчику парку культури й відпочинку імені Тараса Шевченка. На жаль, чимало глядацьких місць залишались вільними. Вочевидь, далася взнаки відсутність інформації про приїзд артистів. Ті ж глядачі, які прийшли, залишилися задоволені. Серед них були й представники міської влади.

Після завершення концертної програми молодих скрипалів ведуча оголосила про виступ «болгарського року-гурту «Злато». Яке ж було здивування присутніх, коли на сцену вийшов у якості соліста сам голова болгарської діаспори Дніпра Володимир Стафідов! У супроводі Бориса Борисова та Віри Акіньшиної він заспівав кілька власних пісень, чим неабияк потішив публіку.

Наступного дня гостинні господарі міста організували для гостей екскурсію Світловодськом, яка завершилась відвідинами будинку культури та картинної галереї «Наше місто».

– Ми були вражені тим, як доброзичливо приймали нас світловодці, - розповів Володимир Стафідов. – Хоча й дуже хвилювалися, бо концерт у такому складі на виїзді у нас перший. Домовились приїхати наступного разу і виступить у будинку культури. Звісно, попрацюємо не лише над репертуаром, а й над рекламною кампанією. Хочемо, щоб почули нас якомога більше світловодів, серед яких чимало нащадків етнічних болгар.

Людмила Макей   

Джерело: 
Мій Кіровоград