Кіровоградська поліція проти місцевої мафії: Хто переможе?

Неодноразові випадки розбірок кримінальних угрупувань зі стріляниною та розриви гранат на міських подвір'ях не можуть не хвилювати жителів Кіровограда. Складається враження, що ми знову потрапили у буремні 90-ті, коли реальною владою у містах були представники криміналітету. Хіба в обласному центрі знову процвітають бандити? Чи вдається поліції стримувати наростаючу агресивність злочинців? Про це - у розмові сайту DOZOR з начальником управління карного розшуку Нацполіції у Кіровоградській області Володимиром Хвостовим.

 

Як розслідують резонансні злочини

Нагадаємо, у лютому 2017 року біля Кіровського районного суду четверо нападників завдали тяжкі вогнепальні поранення раніше судимому чоловіку, який мав давати свідчення у суді.

 

"Причетні до цього випадку особи встановлені і були затримані. Дехто з них був у слідчому ізоляторі. Лідер цієї злочинної групи певний час перебував у розшуку, але завдячуючи нашим діям та обласної прокуратури, його заманили до обласного центру та затримали. Зараз він перебуває під домашнім арештом. Усі учасники перестрілки є місцевими жителями. Ми їх добре знаємо. Так звана група Кості Волкова (або Футболіста) з'ясовувала стосунки з представниками іншої групи - Чудіна та Коваленка. Кримінальне провадження стосовно цієї стрілки направлено до суду і вже тривають судові розгляди. Поки що не відомо, як кваліфікує цю справу суд. Він може визнати цей випадок замахом на вбивство, а може кваліфікувати як звичайне хуліганство. Усім відомо, що наша правоохоронна система далека від досконалості"

Володимир Хвостов

начальник управління карного розшуку Нацполіції у Кіровоградській області

У квітні цього року в 101-му мікрорайоні на подвір'ї багатоповерхівки поблизу дитячого майданчика чоловіки з'ясовували стосунки, випустивши одне в одного близько 30 куль.

 

"Щодо цього випадку стрілянини особи також встановлені. Це азербайджанці, які нібито приїхали до нас на заробітки. Очевидно, хотіли з когось здерти гроші. Обох затримали, щодо одного з них суд вже виніс вирок – умовне позбавлення волі на 3,5 роки, відповідно до частини 4 статті 296 Кримінального кодексу (хуліганство з використанням вогнепальної зброї). Оскільки потерпілі належать до кримінального середовища, то надавати будь-які свідчення відмовилися. Відповідно до понять злочинців, вони також відмовилися визнавати себе потерпілими. Інший азербайджанець зараз перебуває в Луцькому СІЗО ГУНП у Волинській області, де він проходить по справі розбійного нападу", - констатує начальник управління. 
 

Щодо насильницької смерті кримінального авторитета Рамаза Оніані, труп якого знайшли в автомобілі біля села Соколівського у липні, слідство триває. Поліція має певні напрацювання, але, зазначають, не можуть про це повідомити, щоб злочинці не скористалися оприлюдненою інформацією.

 

"За рівнем організованої злочинності наша область більш - менш спокійна, але, як кажуть, і палка раз на рік стріляє. Покійний Рамаз Оніані був місцевий. У 90-ті роки минулого століття він разом з Чудіним та іншими входив у групу ОЗГ Федорова. На початку 2000-х всі вони легалізували свій бізнес. Федоров почав займатися сільським господарством, а Чудін - боксом (возить наших спортсменів у Німеччину). Періодично вони бувають на так званих стрілках. Але нам зараз важко зрозуміти мотиви вбивства Оніані. Він мало впливав на якісь процеси. Останнім часом сприяв одержанню замовлень будівельними, транспортними та промисловими підприємствами. Можливо, в нього були якісь боргові зобов'язання. Адже, крім звичайних приватних колекторів, є колектори, які є представниками злочинних груп", - пояснює Хвостов. 
 

 

Поліція нарікає на війну та "гастролерів"

У Кіровограді також були випадки, коли гранати кидали на подвір'я підприємців. Вибух трапився й на території селища Гірничого. Ці гранати потрапляють до нас із зони АТО. Зокрема, останній вибух гранати стався 7 вересня у Кіровограді на вулиці Баумана, 1. На щастя, внаслідок вибуху не було постраждалих. Слідство щодо цього інциденту поки що триває.

"Усі ці випадки не пов'язані між собою. Таке відбувається, оскільки в країні складний час. Війна на сході України сприяє зростанню обсягів неконтрольованого обігу зброї. Зараз на території України проводиться оперативно-профілактична операція "Зброя та вибухівка". У її рамках ми вилучили багато зброї, боєприпасів та бойових гранат. Лише за останній місяць вилучено чималий арсенал зброї та ручних протитанкових гранатометів. По всій Україні зросла кількість розбійних нападів, нападів на фермерів, пограбувань ювелірних магазинів. Зокрема, у Кіровоградській, Херсонській, Новомиколаївській, Дніпропетровській, Вінницькій областях скоюють зухвалі злочини з використанням вогнепальної зброї. Під час нападів злочинці переодягаються у форму збройних сил України та національної поліції", - розповідає начальник управління.

 

Хвостов стверджує, що ситуація в обласному центрі цілком контрольована, і заходи, які проводить поліція, вдало попереджають імовірні бандитські розбірки.

 

"Наприклад, тиждень тому в районі вулиці Волкова мала відбутися чергова стрілка. До нас на розбірки приїхали представники кримінального світу з Миколаївської та Дніпропетровської областей. У приїжджих були вилучені два пістолета ТТ, револьвер системи Нагана, автомат, граната, спецзасоби травматичної дії. Цих осіб затримали, одному оголошено повідомлення про підозру в незаконному зберіганні вогнепальної зброї. Стосовно інших проводяться експертизи щодо боєздатності вилученої зброї. Причина банальна. Первомайські шахраї взяли 8 тисяч доларів у матері кіровоградця, який перебуває в тамтешній колонії, за сприяння достроковому звільненню ув'язненого. Оскільки питання не вирішилось, наші приїхали з'ясувати, куди ж поділися гроші. Зав'язалася сварка. Тепер до нас приїхали представники ображених шахраїв", - каже Хвостов.

За його словами, поділу міста на зони між кримінальними групами в Кіровограді зараз немає. Проте дуже багато злочинів скоюють заїжджі злочинці, так звані гастролери. Як правило, це представники Кавказького регіону. 
 

«У нашій області живе тільки один крадій у законі родом зі Знам'янки Армен Хачатрян, але ніякого впливу на кримінальне середовище він не має. Невідомо, хто його «коронував», оскільки, за нашою інформацією, він взагалі не має судимостей", - повідомив Володимир Хвостов.

 

Злочинці стали більш жорстокими

Керівник управління карного розшуку каже, що зраз поліцейська статистика скоєння злочинів відображає реальну картину, а не викривлену, як було раніше у міліції. Випадки приховування якихось злочинів, стверджує, повністю відсутні. Фіксується все, навіть дрібні злочини. Так, за 9 місяців минулого року в Кіровоградській області було зареєстровано 14827 усіх злочинів, а цього року - 14672. З них тяжких торік було 6092, а зараз - 6181. Їхнє розкриття становить 33,8%. Тобто розкривають більше третини злочинів. Цьогоріч питома вага розкритих злочинів зросла на 5%. В цьому році суттєво зменшився й залишок злочинів, які не вдавалося розкрити за останні три роки. Також поліпшився показник розкриття квартирних крадіжок, показник виявлення запасів незаконної зброї. Поліпшилась і розшукова робота. Зараз поліція має технічні можливості, щоб контролювати певні процеси у кримінальному середовищі. Якщо трапляється злочин, то зазвичай протягом 10-30 хвилин встановлюють місце знаходження злочинців, затримують їх та вилучають їхню зброю, говорить Хвостов. 

І все ж, порівняно з минулими роками, цього року скоєно більше злочинів із завданням тяжких тілесних ушкоджень потерпілим та ушкоджень, які призвели до смерті. Злочинці стали більш жорстокими. Поліція стримує наростання цих злочинів за рахунок 100% їх розкриття. Розкриття ж злочинів, пов'язаних з вбивствами, становить понад 90%. Але є низка «проблемних вбивств», під час розслідування яких потрібно проводити складні експертизи для доведення вини злочинців, які роблять у столиці або у Вінниці.

 

"Мене особисто вразили злочини жителя Маловисківського району, який звільнився з ув'язнення за законом Савченко, відбувши 8-річне покарання за зґвалтування. У Кіровограді він найняв квартиру і з квітня по червень скоїв аж чотири злочини. Два вбивства бабусі і дівчини, ще одну дівчину він намагався вбити, а також вчинив крадіжку. Мета вбивств - зґвалтування та пограбування. Я не можу збагнути, як таку людину могли достроково звільнити, адже він має явні розлади психіки. Він затриманий та перебуває в кіровоградському СІЗО. Зараз тривають експертизи щодо доказів його вини", - розповідає Хвостов. 
 

Про улюблені місця, де найчастіше збираються злочинці, Хвостов, звісно, не повідомляє. Натомість нарікає на те, що городяни не хочуть давати свідчення поліції щодо злочинів, свідками яких вони випадково стали.

"Знаходиш свідка, а він каже: я нічого казати і писати не буду. Але ми можемо приховати реальні дані про свідків, створивши для них певну легенду. У Кримінально-процесуальному кодексі це чітко прописано. Варто знати, що можна й анонімно повідомити про злочин. Тобто громадська свідомість людей має бути вищою. Люди також мають бути більш юридично грамотними, щоб не піддатися на дрібне шахрайство з використанням мобільного зв'язку. Наприклад, коли по телефону повідомляють, що ваш син в поліції і за його звільнення треба заплатити стільки-то грошей. З поліції про таке телефонувати ніколи не будуть, оскільки це є злочином", - запевняє начальник управління.

 

Як подолати злочинність

Кілька років тому Володимир Хвостов був у службовому відрядженні в Китаї по обміну досвідом. У місті Ханчжоу йому довелося бачити в дії технологію смарт-сіті щодо підтримання безпеки в місті. Там численні відеокамери і датчики фіксують усе, що відбувається в місті, і в он-лайн режимі передають на великий екран монітора. В результаті у рази зменшується кількість вуличних злочинів, викрадення машин, грабежів, випадків хуліганства. Схожа й поки що єдина в Україні система зараз працює у Маріуполі Донецької області. Звісно, вона не така потужна, як у Китаї, але від її впровадження є суттєвий позитивний результат. Тамтешній ситуативний центр бачить усе, що відбувається на вулицях, в тому числі добре розпізнає обличчя людей та номерні знаки машин. Швидкість надходження сигналів про різні ситуації значно підвищує оперативність дій усіх міських служб, зокрема, й поліції.

"Органи міського самоврядування могли б встановити відеокамери хоча б у центральній частині та на виїздах з Кіровограда, - говорить Хвостов. - А загалом відеокамери слід встановити там, де є потенційні об'єкти для скоєння злочинів. Легко безпідставно звинувачувати поліцію у бездіяльності. Але що керівництво міста зробило для посилення безпеки городян!? Так само геть темно вночі у найближчих до обласного центру селах. Відновіть освітлення, організуйте дружину з охорони громадського порядку. Тоді злочинів стане менше".

 

 

 

Dozor.kr.ua

 

Джерело: 
Мій Кіровоград