Справа Єфремова. Деякі висновки щодо ролі "Єврооптимістів"

Не робитиму припущень про те, звідки пану Єфремову стало відомо про плани його затримання, але втекти йому не вдалося. Його зняли з літака та затримали в суботу 30.07 о 7:28 ранку.

Первинну правову допомогу Єфремов отримав від пана Солодка - помічника народного депутата, члена фракції «Самопоміч», керівника юридичної групи міжфракційного об'єднання «Єврооптимісти» Олени Сотник. В подальшому Євгеній Солодко, який є давнім партнером пані Сотник в АО «Солодко та партнери», палко захищав сепаратиста Єфремова в ході судового засідання, під час якого було прийнято рішення про застосування до останнього запобіжного заходу - тримання під вартою.

Як тільки питання захисту сепаратиста Єфремова представниками юридичного блоку «Єврооптимістів» набуло небезпечного розголосу в суспільстві, пані Сотник поспіхом звільнила Солодко. Втім досі залишається відкритим питання про суму гонорару, який було сплачено Єфремовим юридичній групі його захисту за нехтування совістю та мораллю.

Одразу після затримання відбілюванням Єфремова зайнялися й інші члени «Єврооптимістів». Була застосована стратегія дискредитації значення самої події. Один із спікерів «Єврооптимістів» Сергій Лещенко одразу написав на своїй сторінці у FB про те, що «Луценко «кормит» общество задержанием Ефремова», назвавши при цьому Єфремова «сбитым летчиком».

В подальшому маніпуляція, застосована паном Лещенко, була продовжена спробую дискредитації самого Генпрокурора Луценка. Групою захисту Єфремова було оприлюднено сумнівного походження аудіозапис розмови Луценка з Коломойским, який «єврооптиміст» Сергій Лещенко одразу ж почав «розганяти» через свій FB та коментувати з натяками про корупцію Генерального прокурора України.

Попри колосальні ресурси, застосовані на всіх фронтах, вийти на волю Єфремову не вдалося. Печерський суд м. Києва застосував запобіжний захід - тримання під вартою на 60 діб.

Аналіз ролі «Єврооптимістів» в команді захисту Єфремова дає новий контекст для розуміння деяких нещодавніх висловлювань та подій, а саме:

- фрази Мустафи Найєма на останньому «Люди.Hard Talk.LIVE» з Наталією Влащенко про те, що «Єврооптимісти» «захистили» Україну від «спецконфіскації», але де-факто: від конфіскації грошей Януковича на користь Державного бюджету України;

- допису Олени Сотник у власному FB про «перемогу», після того як вона захистила активи «колишніх» палкою критикою законопроектів, що дозволи б швидко та дієво стягнути на користь держави 50 млрд. грн., що належать Януковичу та його оточенню;

- вступу моїх колишніх колег по БПП, а сьогодні «тушок» - Мустафи Найєма, Сергія Лещенко та Світлани Заліщук - до лав «ДемАльянсу» - нової псевдо-ліберальної та квазі-патріотичної політичної партії, фінансованої Курченком через компанію Arzinger.

P.S. Пишу цей допис, перебуваючи у Львові, після відвідування двох оборонних підприємств. Підприємства зупиненні у зв'язку із браком фінансуванням. Загалом оборонний бюджет недофінансовано на 11 млрд. гривень. Природно, що вкрадені оточенням Януковича в українського народу кошти в ситуації, що склалася, мають бути скеровані українській армії. Прикро, що безвідповідальна позиція окремих депутатів та депутатських груп підриває та знищує боєздатність ЗСУ та обороноздатність України в цілому.

 

Іван Вінник, Цензор.нет

Джерело: 
Мій Кіровоград