Як відправити дитину вчитись за кордон

Отримати вищу освіту за кордоном мріють багато молодих людей, але багатьом ця мрія здається нездійсненою. Кореспондент BBC Capital розповідає, як спланувати та реалізувати навчання в іншій країні, а також чому це варто зробити.

19-річний син Грейсі Ріесго, Алекс, вчиться на другому курсі університету, але він не приїжджає додому попрати білизну. Він навчається в Мадриді. З помешканням батьків у Каліфорнії його розділяють майже 10 тисяч кілометрів і трансатлантичний переліт.

"У нього душа мандрівника, він завжди шукає можливість подорожувати, – пояснює пані Ріесго бажання свого сина навчатися в Іспанії. – Спочатку ми не дозволяли йому. Нам здавалось, що для першокурсника навчання за кордоном буде надто складним випробуванням. Він ніколи не жив самостійно до цього. Але це стало хорошим досвідом для всіх нас. Мій син дуже подорослішав".

Як повідомляє Організація економічного співробітництва та розвитку (ОЕСР), майже 4,3 мільйона студентів у всьому світі отримують вищу освіту за кордоном. Серед країн з найбільшим відсотком іноземних студентів (в порядку спадання) – Австралія, Велика Британія, Швейцарія, Нова Зеландія і Австрія. Більше половини іноземних студентів – азіати.

"Кожен, хто прагне домогтися успіху в глобальній економіці, має навчатись за кордоном", – каже Даніель Обст, заступник віце-президента з питань міжнародного партнерства у галузі вищої освіти в Інституті міжнародної освіти (IIE) США.

"Роботодавці шукають випускників, які вміють працювати у багатонаціональній команді, говорять різними мовах, можуть легко працювати в різних часових поясах і мають гнучкість та вміння адаптовуватись, яким вони навчились під час життя за кордоном".

СтудентиImage copyrightThinkstockImage captionНайбільший відсоток іноземних студентів – в Австралії, Великій Британії, Швейцарії, Новій Зеландії і Австрії

Якщо ваша дитина студентського віку бажає навчатись в іншій країні – це може бути короткострокове стажування або повний університетський курс з отриманням ступеню, – ось, що вам потрібно знати.

Що для цього потрібно

Щоб влаштуватись за тисячі кілометрів від сім'ї та друзів, у середовищі з геть іншою культурою і мовою, ваша дитина має бути, перш за все, дуже самостійною. Мовні навички, безперечно, можуть стати плюсом, але здатність вирішувати проблеми – цілком необхідна.

Скільки треба готуватись? Оскільки різні країни мають різні вимоги і терміни подання документів, дослідження наявних програм треба починати якомога швидше, особливо, якщо ваша дитина планує звернутися за фінансовою допомогою або стипендією, а також якщо для навчання в цій країні потрібна віза.

Що зробити прямо зараз

Почніть пошук. Існує безліч програм навчання за кордоном по всьому світу різного ступеня складності й тривалості. За одними програмами навчання відбувається англійською мовою. Інші дозволяють отримати ступінь від двох установ одночасно. В одних університетах графік навчання дуже жорсткий, в інших – вільніший.

"На мою думку, багато програм навчання за кордоном доволі поверхневі, отже, треба запитати себе, чи отримає ваша дитина дійсно гарну освіту", – радить Лінн О'Шонессі, експерт з питань освіти у США і авторка книжки "Як вибрати університет" (The College Solution), чиї дочка і син обидва навчаються за кордоном.

"Варто добре розібратись, що це за програма", – каже фахівець. Почати дослідження цього питання можна з таких сайтів, як IIEpassport.org,IESabroad.org та StudyAbroad.com.

Дізнайтесь, чи зараховує ваш університет дисципліни, пройдені за кордоном. Якщо ваша дитина навчається в іноземному університеті лише один або кілька семестрів, а не отримує весь ступінь, переконайтеся, що ваш університет зарахує курси, прослухані за кордоном.

"Важливо дізнатись, що бали з цих дисциплін зарахують, – зазначає Даніель Обст. – В іншому випадку доведеться знову складати з них іспити".

Це може коштувати більше. Якщо ваша дитина проходить за кордоном тимчасовий курс від місцевого університету, вам, можливо, доведеться сплачувати за навчання в обох університетах. Крім того, ви маєте врахувати вартість проживання, яка в іншій країні може коштувати значно більше.

Анкета для навчання за кордономImage copyrightThinkstock

"Важливо усвідомлювати, що той самий стиль життя в іншій країні може потребувати значних фінансів, – каже Лінн О'Шонессі. – Моя дочка навчалась в Барселоні, а обмінний курс для США був дуже невигідним, отже все коштувало для нас дуже дорого".

А може бути і більш вигідним. "Ми спостерігаємо загальне зростання кількості американських студентів, які виїжджають за кордон, щоби отримати ступінь бакалавра або магістра, – каже Даніель Обст. – Вони обирають переважно європейські виші. Тому що в більшості з них плата за навчання нижча, ніж у Сполучених Штатах, і багато програм пропонується англійською мовою. Щоби навчатись у німецькому університеті, приміром, вам не потрібно володіти німецькою".

У деяких університетах програма курсу дозволяє заощадити гроші. У Великій Британії, наприклад, ступінь магістра часто можна отримати за один рік замість двох. У Кембриджському університеті ви можете отримати диплом MBA (ступінь магістра у галузі управління бізнесом) після 12 місяців очного навчання вартістю 49 тисяч фунтів (69 460 доларів).

Тим часом МВА в Гарвардському університеті в США коштуватиме майже вдвічі дорожче – 68 880 доларів за кожний рік з двох років навчання плюс ще один рік роботи без зарплати.

"Це робить британські виші трохи привабливішими", – каже Джекі Дженкінс, старший радник з питань освіти в Британській Раді. Вартість проживання залежатиме значною мірою від розташування навчального закладу: в Лондоні, звичайно, життя дорожче, ніж у Манчестері. Але перевагою менш тривалого навчання є те, що ви раніше отримуєте диплом і починаєте працювати.

Студент в аеропортуImage copyrightThinkstockImage captionНавчання в іншій країні, далеко від батьківського дому – це справжнє випробування

Медичне страхування. Якщо ваша дитина включена у вашу медичну страховку, переконайтеся, чи діє вона в іншій країні. Бажано,щоби страховка охоплювала не лише невідкладну допомогу, але й інші послуги. Якщо вашу дитину направили на навчання за кордон від місцевого вишу, як правило, страховку можна придбати в закладі, який покриває витрати на навчання в іншій країні. Деякі компанії пропонують страхування саме для такої мети, приміром, Compass Benefits Group або HTH Travel Insurance.

Чи під силу навчання за кордоном вашій дитині? Навчання в університеті вимагає значних зусиль. Навчання в іншій країні, далеко від батьківського дому – це справжнє випробування. "Багато студентів ще дуже незрілі, – каже Лінн О'Шонессі. – Більшість сприймає навчання за кордоном як великі канікули". Але проблеми виникають доволі часто, а вирішувати їх в іншій країні за тисячі кілометрів від батьків іноді доволі складно.

Що зробити пізніше

Не забувайте про технології. Навчання за кордоном зараз дуже відрізняється від того, як це було 20 років тому. Сьогодні значно легше мати постійний зв'язок з вашим закордонним студентом.

"Ми часто спілкувались з дочкою через Skype, – розповідає пані О'Шонессі. – Ми ставили ноутбук на стіл під час обіду і спілкувались так, ніби ми всі сиділи за одним столом".

Корисна порада. Заохочуйте дітей до соціального життя. Завдяки сучасним технологіям дітям, які навчаються за кордоном, майже не бракуватиме спілкування з родиною та друзями, тим не менш, заохочуйте їх до місцевого соціального життя.

"Студенти повинні навчитися пристосовуватися й інтегровуватися у місцеву культуру, а не лише спілкуватись онлайн, – каже Даніель Обст. – Адже навчання за кордоном – це також й отримання реального життєвого досвіду".

Прочитати оригінал цієї статті англійською мовою ви можете на сайті BBC Capital.

 

 

Кейт Ешфорд

Джерело: 
Мій Кіровоград