Фахівці ветеринарної медицини ініціюють рейди з ліквідації стихійних продовольчих ринків

Проблему стихійної торгівлі продовольчими товарами було обговорено під час щотижневої апаратної наради в облдержадміністрації.

 

Співдоповідав із зазначеного питання начальник головного управління ветеринарної медицини в області Федір Першегуба. Зокрема, він підкреслив, що подолання явища стихійної торгівлі – завдання загальнодержавного значення, від вирішення якого залежить здоров'я жителів Кіровоградщини.

За його словами, сьогодні на території області функціонують 39 агропродовольчих ринки, на яких проводиться реалізація продукції тваринного і рослинного походження. Державний ветеринарно-санітарний контроль здійснюють 37 державних лабораторій ветеринарно-санітарної експертизи, які проводять ветсанекспертизу продуктів тваринного і рослинного походження. Федір Першегуба підкреслив, що адміністрація ринку не має права надати місце на торгівлю без висновків лабораторії, а фахівець лабораторії у своє чергу відповідає за якість продукції, що пройшла експертизу.

За інформацією посадовця, цього року державними лабораторіями ветеринарно-санітарної експертизи районів та міст області проведено більше 662 тисяч експертиз та понад 1 мільйон досліджень продукції тваринного і рослинного походження. За результатами проведення ветсанекспертизи не допущено до реалізації 83 кілограми субпродуктів великої рогатої худоби та 800 кілограм субпродуктів свиней, які були направлені на утилізацію. Не допущено також до реалізації більше тонни молокопродуктів, понад 100 кілограм риби та майже 3 тонни овочів та фруктів.

Таким чином, за порушення ветеринарно-санітарних правил торгівлі на ринках завідуючими лабораторій притягнуто до адміністративної відповідальності 485 осіб на суму 27150 гривень. Кошти за штрафи спрямовуються до державного бюджету.

Федір Першегуба також зазначив, що служба ветеринарної медицини не наділена повноваженнями складати протоколи за торгівлю з рук у невстановлених місцях, тобто за стихійну торгівлю. Складати відповідні протоколи і направляти їх до суду мають право лише працівники органів внутрішніх справ та посадові особи, уповноважені на те виконавчими комітетами місцевих рад і члени громадських формувань з охорони громадського порядку. Однак фахівці ветеринарної медицини завжди брали і братимуть участь у вирішенні зазначеної проблеми. До того ж, саме вони здебільшого є ініціаторами проведення рейдів, спрямованих на ліквідацію стихійних продуктових ринків.

Джерело: 
Мій Кіровоград