Заради всіх не змарнуйте все це. Байден переконував Раду пожертвувати особистим і не втратити шанс - промова

Віце-президент США, виступаючи у Верховній Раді, порівняв Україну зі Сполученими Штатами і пообіцяв, що Америка ніколи не визнає Крим і посилюватиме тиск на Росію і Путіна.

Пані і панове мені надзвичайно приємно мати можливість виступити перед вами в цей момент, який являє собою велику можливість і одночасно велику невизначеність для України. Перед вами великі можливості і великі очікування.

Україна вже була в подібній ситуації. Ми на заході пам’ятаємо Помаранчеву революцію. Ми пам’ятаємо, як жінки і чоловіки заполонили Майдан і вимагали, щоб їх голоса були почуті і пораховані чесно.

Українські лідери не спромоглися тоді виконати обіцяне. Реформи проводилися, а потім згорталися. Ми бачили, як олігархів усували від влади, а потім вони поверталися. Ми бачили, як реформаторів усували в результаті політичних причин. Все загасила отрута старих часів.

Але через кілька років це полум’я знову було запалене. Люди почали нову революцію – Революцію гідності.

Світ був приголомшений. Люди були нажахані, заціпенілі від жаху, коли мирні протести на Майдані в Києві зустріли насилля.

Люди лишалися на Майдані. Дзвони Михайлівського собору закликали українців приєднатися до їх братів і сестер на Майдані. Десятки тисяч людей приносили допомогу на Майдан.

А світ на все це дивився.

Я висів весь час на телефоні з колишнім президентом [Януковичем] і закликав, щоб він утримався від насилля.

А світ продовжував дивитися.

Потім людей розстрілювали.

А світ дивився.

Ваш обов’язок зараз – захистити це. Цей парламент має залишитися в історії як Рада, яка здійснила те, на що так чекали люди. Це ваш час. Це ваша відповідальність. Кожного з вас.

Перед кожним з вас – відповідальність за ті жертви, відповідальність використати цю можливість, відповісти на виклик історії і створити нарешті націю.

Парламент – це є дорадчий орган однієї наці, одного народу, з єдиним інтересом, де не місцеві цілі, не місцеві упередження повинні керувати, а загальне добро. Ваші внуки і ваша історія будуть судити вам саме за цим стандартом – чи була у вас сміливість поставити загальне добро вище від особистого. Ви можете повернути колесо історії.

Подивіться на фото Небесної сотні, на цей монумент, який було спонтанно створено. Як іноземець, я дивлюсь на ці фото цих людей, яким було і лишень по 18 років, і по 80 років. Кожен з них стояв за Революцію гідності.

Мій батько постійно повторював: кожен чоловік і жінка має право, щоб до нього гідно ставилися. І це те, чого стосувалася ваша Революція – гідності. Ви озвучили нові вічні ідеї, що об’єднали людей у світі. Я був у багатьох країнах. Дуже мало країн в світі, де я ще не був. Я проїздив мільйони кілометрів. Скрізь у світі люди скрізь надіються, що ваш успіх у боротьбі проти агресії Росії буде мати наслідки і для них, так само як і ваша боротьба проти ракової пухлини корупції. Ці дві ваших боротьби підтримає нарід США, люди Європи, весь світ. Якщо цей ваш експеримент провалиться…

Майже всі люди по світі вас підтримують. Дуже багато залежить від того, чи вам вдасться. Тому що всі агресори у світі будуть бачити, що зброєю і агресією не можна погасити прагнення людей до свободи.

Ваш президент просив мене ще зимою, щоб я виступив в Мюнхені і розказав, як буде Адміністрація Обами і Байдена задіяна у підтримці України. Я сказав, що всі країни мають право на самовизначення. В XXI столітті ми не можемо дозволити країнам перекроювати кордони силою. Росія порушила ці правила и порушує. Росія окупувала українські території. США не визнає і ніколи не визнає спроби росіян окупувати Крим. Немає виправдання таким діям. Росія продовжує перекидати своїх найманців, бандитів через кордони, сепаратисти, якими керує Москва, лишаються, тому Сполучені Штати продовжують стояти разом з Україною проти російської агресії.

Ми об’єднали світ і покладаємось на світ у підтримці України. Я спілкувався з керівниками Європи і світу і пояснив, що вони повинні об’єднатися з вами зусиллями. США і Європа зараз об’єднані зусиллями накласти санкції на Росію. І ця ціна буде зростати. Ніхто не повинен так помилятися. Брязкання зброєю не проявом сили. Ми зараз вживаємо заходів, щоб стримати тактику залякування збоку Росії. Це і зміцнення НАТО, і підтримка економік країн.
США будуть продовжувати чинити тиск, поки Москва не виконає Мінські угоди. Поки Росія не виконає всі свої зобов’язання, санкції не будуть зняті. Я не думаю, що росіяни чітко розуміють, що Путін робить, тому що він ховається від своїх людей.

Важке озброєння має бути відведено від лінії фронту, має бути доступ ОБСЄ в регіон, Росія має натиснути на сепаратистів, щоб в Донбасі пройшли вибори по українським законам і стандартам ОБСЄ. Заручники, яких тримає Росія і її маріонетки, мають бути звільнені. Українська сторона кордону має бути повернута під контроль України, українські військові мають повернутися додому. Україна теж має виконати обов’язки по амністії тих, хто не скоїв тяжких злочинів. Українські партії мають право конкурувати на виборах. Переселенцям з Донбасу повинні надати права для участі у виборах. Вся зброя має бути вилучена і передана під контроль ОБСЄ. Ви маєте теж виконати ваші зобов’язання. Так, це важко. Буде величезний тиск на вас.

Я хочу звернутися до народу Донбасу. Альтернатива тому, що я сказав – це жити під сепаратистськими злочинцями. Саме тому необхідна імплементація Мінських домовленостей. Саме тому необхідні вибори, яких так не хоче Путін. Коли пройдуть вибори, коли люди вирішать, що вони хочуть залишитися в Україні – саме це лякає Путіна. Боротьба за свободу України не обмежується полями боя. Конституційна реформа – це дуже важливо для майбутнього України. Все це було і в нашій крані. Сьогодні Сполучені Штати можуть самі визначатися в межах єдиної Конституції.

В України є ще одна боротьба – проти корупції. Україна не може собі дозволити, щоб українці втратили надію. Ви вже багато зробили. Аде ще не все зроблено. Я ніколи не вказую людям з інших країн, що робити. Але ви не знайдете жодної країни в світі, де ракова пухлина корупції так процвітає. Мало просто створити Антикорупційне бюро. Ще треба провести судову реформу, щоб ви могли притягнути до відповідальності корупціонерів. Ще треба, щоб вищі особи відділяли власні інтереси від державних. Ще треба, щоб олігархи і не олігархи однаково сплачували податки.

Корупція відбирає ресурси від народу. Вона не дає розвиватися економіці. Росія намагається підірвати стабільність України, використовуючи інструменти корупції. Ви маєте зробити все, щоб вони не могли це використовувати. Україна повинна лишатися сильною в обороні, економіці, з сильною системою демократичного урядування
Сполучені Штати поруч з вами в цій боротьбі. Ми збільшили свою допомогу, щоб ви могли боротися з корупцією.

Ви повинні виконувати реформи. Вони важкі. Ми в Америці розуміємо, які важкі умови перед вами, розуміємо, наскільки важко проголосувати за те, щоб провести ці реформи. Для цього треба жертвувати. Але Україна встала на цей шлях і повинна залишатися на ньому. Вона повинна прийняти бюджет, який буде відповідати вимогам МВФ.

Ви повинні самі керувати своєю долею, самі вибороти місце на землі, щоб створити свою ідентичність і бути великим народом.

Колись великий Шевченко писав, і писав і писав про те, щоб українці виступили за свою долю.
Він писав: " І мене в сім’ї великій, в сім’ї вольній, новій, не забудьте пом’янути незлим тихим словом…"

Колись, в сім’ї новій, ви мене згадаєте. Це є ваш момент. Це є ваш час. Заради всіх не змарнуйте цей час. Побудуйте краще майбутнє для українців. Якщо в своїй душі і серці ви знаєте, що це справедливо, то робіть це.

Я їхав сюди і не знав, чи варто мені тут виступати перед вами. Коли я сам був в Конгресі США, я не дуже любив, коли до нас отак приїжджали і читали нам лекції. Я б не хотів, щоб моя промова так сприймалася. Але як ваш колега я маю велику віру в те, що ви можете виконати все заради добробуту України. Колись я був молодим сенатором і думав: Боже, що відчували ті члени Конгресу, які були тут до мене, які створили вільну американську націю. Так само зараз знаходитесь тут ви.

Якщо ви доб’єтесь успіху, то будете засновниками першої, демократичної України. Це надзвичайна відповідальність. Хай Бог благословить обидва наші народи і хай Бог благословить і захистить наші війська.

 

Новое время

Джерело: 
Мій Кіровоград