Як розпізнати "тихий" серцевий напад: симптоми

Не всі серцеві напади проходять із сильним болем у грудях: деякі можуть вдарити "тихо" та не мати симптомів, пише "Українська правда".

Про це йдеться у дослідженні Національного інституту охорони здоров'я у США, яке цитує видання Men`s Health.

Дослідники проаналізували дані більше 1800 чоловіків у віці 45-ти років та старше, які не страждали від хвороб серця.

Вони виявили, що 8% учасників експерименту мали докази серцевого нападу у вигляді рубців на серці. Частина рубців так і залишилися невизнаною, а от половина виглядала типовою для серцевого нападу. Це означає, що ці чоловіки, ймовірно, пережили серцевий напад, про який навіть не знали.

"У деяких випадках, пацієнти мають симптоми, які вони не вважають доволі серйозними, аби звернутися до лікаря", - каже автор дослідження Девід Блюемке, доктор медичних наук.

Зокрема, до "тихих" симптомів належать симптоми, схожі на грип, печію та гострий харчовий розлад. Такий серцевий напад лишає шрам на серці. В свою чергу, рубцювання може призвести до порушення серцевого ритму та аритмії.

У таких випадках серце може битися занадто швидко, що робить його нездатним перекачувати кров ефективно. Крім того, це може призвести до його раптової зупинки.

Вирішення проблеми ховаєтсья в уважному стеженні за собою, коли ви почуваєтеся не дуже добре. Лікар зазначає, що молоді хлопці мають менше шансів отримати напад.

Утім він додає, що якщо ви старше 50-ти чи 40-ка років і маєте родинну історію хвороб серця, а ще, якщо ви маєте додаткові фактори ризику, на кшталт ожиріння, виского кров'яного тиску, діабету чи паління, ви маєте негайно звернутися до лікаря, особливо якщо симптоми зберігаються більше 20 хвилин чи швидко погіршуються. Не чекайте доки саме все пройде.

Симптоми:

- Неприємні відчуття у грудях;
- Кашель;
- Запаморочення;
- Блідий колір обличчя;
- Почуття страху, паніка; 
- Нудота;
- Блювання;
- Холодний піт;

Крім того, лікарі радять і у профілактичних цілях звертатися до лікаря раз на рік.

70% померлих від раптової серцевої недостатності людей із недіагностованими раніше хворобами серця, мали рубці на ньому, свідчать попередні дані дослідження.

Саме тому раннє виявлення серцево-судинних захворювань є важливим, адже це допоможе контролювати серцеву діяльність.

Джерело: 
Мій Кіровоград