Активність в соцмережах загрожує звільненням: як не втратити роботу через лайки

У сучасному світі роботу можна втратити навіть без слів, висловивши свою думку в соцмережах. Тому потрібно бути вкрай обережним у своїх постах, фотографіях і навіть лайок.

Просто лайкни

У листопада 2015 року жителя Великобританії Троя Гаррода звільнили з книжкового видавництва Bertrams Book, де він пропрацював 4 роки, за лайк у Facebook під фотографією колеги.

На фотографії був зображений светр їх загальної колеги з компанії з принтом у вигляді вовчої зграї. Підписали знімок: "Боже мій, я ридаю! Впевнена, це підійде для групи "Шанувальники одягу з вовками", ха-ха-ха".

Для того, щоб позбутися роботи, Трою навіть не потрібно було що-небудь писати, він просто лайкнув знімок. Пізніше в електронному листі, який Гаррорд отримав від свого начальника було сказано, що "лайк неприйнятного фото" є знущанням над власником предмета одягу. Він і автор поста про светр були звільнені.

 

Акуратніше зі своєю позицією

У США навіть розгорівся скандал через те, що співробітник вирішив лайкнути сторінку про одностатевих батьків Two Dads в Facebook. При цьому співробітник Бібліотеки Конгресу США Пітер Тервір переконався в умінні свого шефа робити висновки методом дедукції (висновки логічним мисленням).

Керівник Джон Меч сам ставився до геїв нетерпимо, тому лайк підлеглого його розлютив, за чим послідувало постійне невдоволення роботою Пітера. Крім того, Меч взяв за правило проводити з Пітером спасенні бесіди на тему попадання гомосексуалістів в пекло після смерті.

Пізніше, за порадою свого психотерапевта Тервір взяв лікарняний – так він пропустив 37 днів через нервовий зрив і був звільнений. Але молодий чоловік вирішив не здаватися і подав на роботодавця до суду.

 

За один лайк 6 звільнень

У штаті Віргінія звільнили одразу шість співробітників окружної поліції за лайк сторінки головного політичного опонента свого шефа. Шериф Бі-Джей Робертс побачив у лайках підлеглих відсутність корпоративної єдності. Примітно, що один із звільнених, Деніел Рей Картер, звернувся до суду і зажадав визнати, що лайки підпадають під гарантований першою поправкою до Конституції закон про свободу слова. Але суддя відкинув його аргумент, порахувавши, що закон про свободу слова не може захистити те, що, по суті, не було висловлено.

Розплата за хитрість

Одна зі співробітниць Національного банку Швейцарії вирішила влаштувати собі "розвантажувальний" день на роботі, пославшись на мігрень і необхідність повної тиші в домашніх умовах.

Пізніше "хвора" здійснила опроменчівий вчинок – початку активничати в соцмережах, чим і "попалили" перед начальством. Очевидно, швейцарка забула, що внесла керівництво в списку друзів. За свою забудькуватість жінка і була звільнена.

 

Правильні лайки

Варто пам'ятати, що соцмережі – потужний інструмент, за яким ховається не тільки розвага. Ваші необдумані рішення можуть дорого обійтися вам або вашим близьким. Кілька правил онлайн-етикету допоможуть уникнути ситуацій начебто описаних вище.

  • Лайки сторінку в соцмережі, переконайтеся, що вона ніяк не конфліктує з цінностями компанії, в якій ви працюєте.
  • Пам'ятайте, що в Facebook обрана для повідомлення міра конфіденційності "тільки для друзів" не захистить приватну інформацію на 100%. Тому будь-хто може зробити репост або скріншот, і повідомлення побачать не ті, кому воно призначалося.
  • Не пишіть в соцмережах про свою роботу, офісі, колегах і босі нічого, крім стовідсотково позитивного. Завжди знайдуться люди, готові трактувати обговорення робочих моментів як негатив.
  • Не пишіть про роботу в комічному ключі: почуття гумору у всіх різне, і завжди знайдуться ті, кому жарт здасться образливою.
  • Помірно використовуйте соцмережі. Демонстрація радикальних поглядів (расизм, гомофобія, націоналізм) завжди може вийти боком.

 

"Сегодня"

Джерело: 
Мій Кіровоград