Кіровоградщина: Політична реклама без рубрик і 100% площі на рекламу

ОПОРА проаналізувала матеріали найпопулярніших газет в Кіровоградській області за останній тиждень, і з’ясувала, в яких з них розміщено політичну рекламу без належного маркування. В більшості випадків політична реклама розміщена згідно Закону України  «Про місцеві вибори». Але в одній з газет реклама займає більше 20% і не відокремлена від іншої інформації, а одне з видань видало додаток, який на 100% складається з політичної агітації.

Так в соціально-інформаційному тижневику «Діалог» (№41 від 8.10.2015, тираж 44920 тис. екз.)  розміщено 11 статей в яких йде мова про кандидатів в депутати та на міського голову. Усі статті підпадають під визначення політична агітація, але не відокремлені від іншої інформації та розміщена без рубрики. Ідентичні статті про тих же кандидатів в інших ЗМІ розміщені в рубриках  «політична агітація». Наприклад, стаття «Стрижаков відкрито представив кіровоградцям 5 перспектив змінити місто» розміщена і в газеті «Діалог» і у тижневику «21 канал», але в останньому -  в спеціальній рубриці. Ідентична ситуація і з іншими статтями в цій газеті: «Влада забула про людей. Ми – ні!»,  Міська влада – це не політика», «Наш край починається з рідного міста, вулиці, двору» тощо.

Тижневик «Україна-центр» видав додаток, який на 100 % складається з політичної реклами кандидата в депутати міської ради Ігоря Голофаєва (кандидат в депутати Кіровоградської міської ради від Блоку Петра Порошенка «Солідарність»).

Громадянська мережа ОПОРА нагадує, згідно ч.6. ст 57 Закону України «Про місцеві вибори»друкована площа, відведена на політичну рекламу  в друкованих засобах масової інформації  не може перевищувати 20% обсягу друкованої площі кожного номера видання чи додатку до нього.

В частинах 1, 3, 5 ст. 9 Закону України «Про рекламу» зазначено, що реклама має бути чітко відокремлена від іншої інформації, незалежно від форм чи способів розповсюдження, таким чином, щоб її можна було ідентифікувати як рекламу, а інформаційний, авторський чи редакційний матеріал, в якому привертається увага до конкретної особи чи товару та який формує або підтримує обізнаність та інтерес глядачів (слухачів, читачів) щодо цих особи чи товару, є рекламоюі має бути вміщений під рубрикою «Реклама» чи «На правах реклами». Прихована реклама забороняється.

Згідно із частиною 8 статті 60 Закону України «Про місцеві вибори», усі матеріали передвиборної агітації повинні бути відокремленими від інших матеріалів і означені як такі.

Відповідно доч. 5 ст. 57 Закону України «Про місцеві вибори»,політична реклама – це одна з форм передвиборної агітації, розміщена за допомогою рекламних засобів, яка спонукає виборців голосувати за або не голосувати за певного суб’єкта виборчого процесу. До політичної реклами належить використання символіки (гімну, прапору, розпізнавального знаку, девізу) або логотипів політичної партії, місцева організація якої є суб’єктом відповідного виборчого процесу, місцевої організації партії, яка є суб’єктом виборчого процесу, використання передвиборних слоганів, гасел кандидатів, політичної партії, її місцевих організацій, а так само повідомлення про проведення видовищних чи інших публічних заходів на підтримку місцевої організації партії, кандидата або про підтримку зазначених заходів місцевими організаціями партій, кандидатами, політичними партіями, місцеві організації яких є суб’єктами відповідного виборчого процесу, а також привернення уваги до участі у таких заходах місцевих організацій партій чи певних осіб як кандидатів.

ОПОРА також нагадує, що  згідно із ч. 3 ст. 52 Закону України «Про місцеві вибори», засоби масової інформації, інформаційні агентства мають збалансовано висвітлювати коментарі всіх кандидатів, суб’єктів їх висування щодо подій, пов’язаних із відповідними місцевими виборами.

Також зауважимо, що нещодавно в мікрорайоні Кущівка безкоштовно розповсюджували видання «Вечірня газета», яка є комунальним ЗМІ.

 

Прес-служба Громадянської мережі ОПОРА

 

Джерело: 
Мій Кіровоград