Кіровоградщина: Самореклама партій та кандидатів на міського голову

ОПОРА проаналізувала інформаційну присутність політичних партій в газетах Кіровограда за останній тиждень. Найбільша кількість матеріалів з ознаками політичної реклами від Радикальної партії Олега Ляшка. Також медіа активність проявляла партія «Наш край» та деякі потенційні кандидати у депутати та на міського голову.

Так в газетах «Діалог» та «21-й канал» розміщено кілька великих матеріалів про Радикальну партію Олега Ляшка та інформацію про потенційного кандидата від цієї партії на міського голову Кіровограда Рафаеля Санасаряна. В газеті «21-й канал» на першій сторінці розміщене привітання з Днем міста від потенційного кандидата: в депутати до Кіровоградської обласної ради від партії «Опозиційний блок» (про участь у виборах заявив в статті в попередньому номері цієї ж газети)Сергія Ларіна. Тут же розміщене привітання в кольорах партії «БЛОК ПЕТРА ПОРОШЕНКА СОЛІДАРНІСТЬ» потенційного кандидата на міського голову Кіровограда - Андрія Райковича. На іншій сторінці розміщене привітання від ще одного потенційного кандидата на міського голову від партії «Народний контроль»– Сергія Михальонка.

В цьому ж ЗМІ можна знайти матеріал з ознаками політичної реклами про презентацію партії «Наш край», в якій згадується і потенційний кандидат на міського голову Андрій Табалов. Натомість в газеті «Діалог» розміщено матеріал з ознаками «чорного піару» про цю ж партію – «Наш край». Ідентична стаття вийшла ще в кількох друкованих ЗМІ та Інтернет-виданнях.

В газеті «Діалог» розміщено статтю-подяку за винищення амброзії потенційному кандидату на міського голову Артему Стрижакову. Ідентична стаття розміщена в газеті «21-й канал» та кількох інших ЗМІ. Те, що ці матеріали не є авторськими свідчить той факт, що назви статтей є однаковими, але надруковані під різними прізвищами.

foto 21.09.2015 Kirov zmi larin

foto 21.09.2015 Kirov zmi mihal

foto 21.09.2015 Kirov zmi nashkray

foto 21.09.2015 Kirov zmi nashkray pr

foto 21.09.2015 Kirov zmi rpol

foto 21.09.2015 kirov zmi strijakov2

foto 21.09.2015 Kirov zmi rpol sanasaryn

Громадянська мережа ОПОРА наголошує, що відповідно до ст. 54 ЗУ «Про місцеві вибори» передвиборна агітація– це здійснення будь-якої діяльності з метою спонукання виборців голосувати за або не голосувати за кандидатів. Право вести передвиборну агітацію мають місцеві організації партій, кандидати у депутати від яких зареєстровані в багатомандатному виборчому окрузі, а також кандидати у депутати в одномандатному виборчому окрузі, кандидати на посаду сільського, селищного, міського голови, старости, зареєстровані відповідною ТВК для участі у місцевих виборах. Кандидати, які офіційно не зареєстровані не мають право здійснювати передвиборну агітацію.

Згідно ч. 2 ст.54 ЗУ «Про місцеві вибори»,місцеві організації партій, кандидати у депутати від яких зареєстровані в багатомандатному виборчому окрузі, кандидати у депутати в одномандатному виборчому окрузі, кандидати на посаду сільського, селищного, міського голови, старости мають право розпочати свою передвиборну агітацію з дня, наступного за днем прийняття відповідною територіальною виборчою комісією рішення про реєстрацію кандидатів. Передвиборна агітація закінчується о 24 годині останньої п’ятниці перед днем голосування. Ведення передвиборної агітації до початку і після закінчення встановлених у цій статті строків забороняється.

Громадянська мережа ОПОРА нагадує журналістам та керівникам ЗМІ, що з часу офіційного старту виборчої кампанії і особливо – з моменту, коли партії та політичні діячі будуть зареєстровані як кандидати, ЗМІ зобов’язані враховувати вимоги, прописані у ст. 49-52 ЗУ «Про місцеві вибори».

Згідно з частиною 2 статті 52 Закону України “Про місцеві вибори”інформаційні агентства та засоби масової інформації поширюють повідомлення про перебіг виборчого процесу, події, пов’язані із виборами, базуючись на засадах достовірності, повноти і точності, об’єктивності інформації та її неупередженого подання.

Згідно з частиною 3 цієї ж статті, засоби масової інформації, інформаційні агентства мають збалансовано висвітлювати коментарі всіх кандидатів, суб’єктів їх висування щодо подій, пов’язаних із відповідними місцевими виборами.

 

"Опора"

Джерело: 
Мій Кіровоград